Français | English
Over het project
Kaart
Login
Deze dynamische en interactieve crossmedia-ervaring vertelt verhalen van stadsbomen. Je kan ook zelf meedoen als school, gezin, wandelaar of toerist. Stap mee in het avontuur van een bos dat groeit in de stad.
Verkennen & verwonderen
Wood Wide Web nodigt je uit om Brussel te bekijken als een bos. Dankzij de kaart met talrijke gegevens en rijke informatie, kan je op verkenning gaan, en de bomen in de stad, hun verhalen en specifieke kenmerken, (her)ontdekken. Laat je verwonderen door de schoonheid, de rol en het karakter van de bomen – zichtbaar en onzichtbaar.
2017
Ontmoeten & verbinden
Wood Wide Web verbindt de bomen met een hele reeks culturele, sociale, wetenschappelijke en institutionele spelers. Deze gemeenschap doet het stadsbos groeien en organiseert een hele reeks activiteiten aan de voet van de bomen. Wees welkom om deel te nemen aan deze activiteiten op het terrein.
2018
Meewerken & doen groeien
Stap mee in het avontuur van Wood Wide Web. Voeg je favoriete boom toe, samen met een stukje tekst en beeldmateriaal – zo kunnen ook anderen je boom leren kennen. Wij hopen dat je samen met ons het stadsbos wil doen groeien, door een of meerdere bomen te adopteren, te verzorgen, of door nieuwe bomen te planten.
2019 à aujourd'hui
Brussel bekijken
als een bos
De atlas gebruiken
Fiches en portretten
Iedere stip op de kaart leidt naar een fiche of een uitgebreid portret over de identiteit van de boom, zijn rol en zijn karakter

Lees hier de info
Nut van de boom
Waarom zijn bomen onmisbaar in de stad? Welk belang hebben ze voor ons en voor de stadsomgeving?

Lees hier de info
Samen doen we het bos
groeien
Een boom toevoegen aan de atlas
De atlas is het hart van Wood Wide Web. Hier kan je de bomen opzoeken, de media over de bomen raadplegen en nieuwe media (teksten, beelden, tekeningen...) toevoegen. Zo toveren we stap voor stap deze kaart om in een jungle …

Lees hier de info
De boomsoort herkennen
en de boom geolokaliseren
We geven je tips om je boom te geolokaliseren en een aantal tools om te achterhalen om welke soort het gaat

Lees hier de info over 'de boomsoort'
Lees hier de info over 'geolokaliseren'
Een boom planten
in de herfst van 2019 ...
De gemeenschap:
Bedankt aan de bomen en het bos, die gevoelige,
complexe, stille, ongelooflijk efficiënte levende wezens,
die met elkaar in verbinding staan, die ons inspireren
en die ons zoveel essentiële diensten verlenen.
Bedankt ook aan iedereen die sporadisch
of regelmatig betrokken is bij Wood Wide Web.
Planters
Ons project heeft pas zin als het een collectief project is. Sinds 2013 laten we in verenigingen, collectieven, instellingen, scholen, bedrijven ... om ons heen zaadjes ontkiemen. Die zijn gegroeid dankzij een hele reeks betrokkenen die de bomen een centrale plek hebben gegeven in hun programma, creaties, werk en leven. Ze hebben samen met ons bomen geplant op de kaart of in de Brusselse grond. Zij doen het virtuele én het echte stadsbos groeien. Bedankt aan:
Diegenen die de boom en het bos een centrale plek geven in hun programma of hun acties. Samen bieden we activiteiten op het terrein aan: om bomen en mensen te leren kennen.
Ferlis’aktors
Ze staan aan onze zijde en helpen ons discreet, om het project te verankeren, het op wetenschappelijk en menselijk vlak te doen groeien. Ze omringen ons, moedigen ons aan, adviseren ons, stellen ons kritische vragen, begeleiden ons. Bedankt aan:
Diegenen die onze verspreiding van wetenschappelijke informatie verrijken door hun theoretische of praktische kennis aan te bieden of uit te wisselen, hun gegevens/informatie en soms onuitgegeven illustraties/foto’s te delen. Wetenschappers, gepassioneerde boomkundigen, gemeentelijke verantwoordelijken voor groene ruimtes, hoveniers enzovoort, in het bijzonder:
Bruno Campanella
Catherine Leclercq
Nicole Hanquart
Joke Ossaer
Guillaume Mamdy
Sophie Barré
Frédéric Cousseran
Pierre Meert
Guillaume Pé
Anton Laurent
Clémentine Leemans
Ursula Wieser
May Reinke
Wolfgang Vahsen
Gérard Carbonnelle
Marc Delisse
Léon Meganck
Sébastien Lezaca
Laetitia Eudier
Frédéric Boutry
Alain Waterlot
Juliana Moreira de Castro
Olivier Mingers
Sébastien Lezaca
Nicolas Hanquart
Paul Gourgue
André et Viviane Staner
Marc Florin
Jan Vandervorst
Denis Diagre
Valérie Charavel
Jérôme Degreef
Aan hun organisaties, leidinggevenden, collega’s of teams die het hen mogelijk gemaakt hebben ons te vervoegen, en dan met name het departement Natuurlijk Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Plantentuin van Meise, de Belgische Dendrologische Vereniging, de Franse vereniging voor opmerkelijke bomen, de gemeenten Vorst, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Schaarbeek, Brussel enzovoort.
Aan diegenen die vragen op ons afvuren, ons verbeteren, nalezen, vertalen, met elkaar in contact brengen … Hun eerlijke feedback en hun constructieve en goedbedoelde kritiek verruimen onze blik, helpen ons om afstand te nemen, een ander perspectief in te nemen, of behoeden ons gewoonweg voor typefouten.
Andreas Dietl
Anne Sophie Walazyc
Muriel Verhaegen
Jean Louis Van Malder
Denis Bouillon
Nicole Tonneau
Bernard Bachelard
Henriette Herkes
Thierry Lacasse
Frank Hidvegi
Sabine Husson
Pierre Timmermans
Mai Sas
Diegenen die onrechtstreeks over het bos waken, door ons aan te moedigen, door de ruimte, de tijd en soms zelfs de materiële omstandigheden te scheppen waardoor we kunnen werken. Zonder hun aanwezigheid, geduld en liefde zou dit avontuur niet hetzelfde zijn.
Onze partners
Onze kinderen
Onze goede vrienden
Onze mentors
Deze lange lijst is nog altijd niet volledig: het is nog maar een summier stukje van dat menselijke bos! Bedankt aan iedereen die het Wood Wide Web – van ver of dichtbij, anoniem, onrechtstreeks, soms zelfs zonder zich ervan bewust te zijn – heeft bemest en heeft uitgedragen.
Een speciaal woord van dank voor de instanties die geloofd hebben in dit toch wel waanzinnige project, gerund door een jonge vzw, die vertrouwen hebben in de ontwikkeling en de veranderingen ervan, en ons financieel en materieel ondersteunen. Die partners hebben een bijzondere plek gekregen op de homepage van deze site.
Zaaiers
Het huidige team van Wood Wide Web
Priscille Cazin, medeoprichtster en verantwoordelijke van Wood Wide Web, auteur van de portretten en fiches van opmerkelijke bomen, medeauteur en mederegisseur van media, aanstuurder en woordvoerster van het project op het terrein.
Priscille is auteur, scenarioschrijfster, regisseuse, journaliste en producer, sociaal en ecologisch ondernemer. Al 20 jaar creëert, ontwikkelt en producet ze informatieve programma’s en programma’s rond audiovisuele/digitale creatie voor verschillende media, en dan vooral voor de jeugd (radio, tv, internet-tv). Voor de media en op het terrein werkt ze ook bewustmakingscampagnes uit die een groot publiek moeten aanspreken. Priscille is gepassioneerd door het verspreiden van wetenschappelijke kennis aan het grotere publiek, de verwerking van informatie met geluid en beeld, en empathische communicatie. Thema’s die te maken hebben met de natuur en de mens staan al jarenlang centraal in haar werk. Ze geeft workshops voor jongeren en volwassenen rond bomen en de bodem, en ze gidst groepen in het bos.
www.sylvolutions.eu
Contact : sylvolutions@gmail.com
Gwen is de videokunstenaar van het project, ontwikkelt en gaat op zoek naar beeldoplossingen (video, VR360), mede-auteur en mederegisseur van video’s.
Naast zijn opnamewerk voor nieuwsuitzendingen, institutionele partners en documentaires test Gwen al meer dan 10 jaar onophoudelijk nieuwe technieken uit: installaties, drones, ingebouwde camera’s. De filmapparatuur van deze doe-het-zelver evolueert voortdurend. Hij maakt zijn eigen hulpstukken en bouwt ze om om zijn opnames te optimaliseren. Deze klimmende cameraman heeft het bos uitgekozen als het terrein bij uitstek voor zijn audiovisuele experimenten. Hij past zijn technieken aan de bouw van elke boom / elk individu aan en gaat op zoek naar organische beelden die de zinnen prikkelen.
https://vimeo.com/gwenvideos
Contact : gwenbreuls@hotmail.com
Griet is de drijvende kracht achter de Nederlandstalige ontwikkeling van het project, online en in workshops op het terrein.
Griet heeft jarenlang in het theater gewerkt, als redactrice en coördinatrice, tot het verlangen om zich opnieuw op beweging en creativiteit te storten de kop opstak. Ze heeft een intensieve vorming Mindfulness & Presence gevolgd, en een opleiding van vier jaar om bewegings- en lichaamstherapeute te worden. Haar creatieve parcours situeert zich op het snijpunt van performance en ceremonie. Het is verankerd in de natuur en verbonden met de wezens rondom ons en de bomen. ‘Ancient Wisdom’ is ook een onmisbare en vruchtbare voedingsbodem in haar praktijk.
www.spiderscanfly.com
Contact: griet@spidercanfly.com
Achter de schermen
Patrick Delfosse, auteur, regisseur, producer, journalist. Patrick staat aan het hoofd van Instant News Services, INS, en is daarnaast ook voorzitter van de vzw ThreeTwoShoot, waar wij onder vallen en die de productie van Wood Wide Web verzorgt. Hij is onze bewaker en behoeder.
Frédéric Fiévé, medeoprichter van Wood Wide Web, mede-aanstuurder en organisator, mee aan de leiding van de artistieke en technische kant van het project: discrete motor achter het project tot 2017.
De medespelers
Bruno Campanella: Doctor in het milieu en landbouwkundig ingenieur, lid van het team dat instaat voor de inventaris van opmerkelijke bomen bij de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met zijn advies en wetenschappelijke kennis speelt Bruno een cruciale rol aan onze zijde bij de uitwerking van de 150 fiches en portretten van Wood Wide Web. Het duo dat hij met Catherine Leclercq vormt, geeft ons vaak inzicht in tal van onderwerpen.
Atelier Cartographique – Pierre H., Pierre M., Pacôme, Nina en Sophie ontwikkelen de site van Wood Wide Web en het design ervan samen met ons.
Triangle Translations – Joan Roels, Samantha Couset en hun team van vertalers zorgen ervoor dat de site, de portretten en de fiches in drie talen beschikbaar zijn.
Onze medewerkers
Slanje - Mark Vanderstraten, postproducer en mederegisseur van verticale video’s
Animal Sound - Arnaud Riedinger, geluidstechnicus, muzikant en geluidsontwerper
Numic – Graphic design, Julien-Pierre Buse en zijn team
7 billion urbanists – Coöperatief laboratorium voor stedenbouw / open source