Adres :
Mijlenmeersstraat 72 Anderlecht
Gps-coörd. :
50.8116 , 4.2610
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door =

Identiteit

Latijn :
Liriodendron tulipifera
Naam FR :
Tulipier
Naam NL :
Tulpenboom
Naam EN :
Yellow-poplar
Familie :
Magnoliaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 60 m hoog worden in Amerika, 40 m in België
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
/
Verwachte levensduur :
Kan tussen 400 en 500 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Noord-Amerika, oosten van de VS
Voorkeursbodem :
Fris en vochtig
Voorkeursklimaat :
Gematigd fris (warme zomer)
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise < https://www.plantentuinmeise.be/nl/home/ > Michaux, Histoire des arbres forestiers de l'Amérique septentrionale, vol. 3, 1813

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze Virginia tulpenboom werd opgemerkt door de groep van de workshop 'cultuur' in het Facere Centrum naast het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Sinds enkele maanden heeft de groep bomen in het middelpunt van haar activiteiten geplaatst:

"We hebben ervoor gekozen om u kennis te laten maken met een van de bomen in onze tuin: een Virginia tulpenboom.

Hij werd geplant tijdens de eerste directie, door onze voormalige directrice mevrouw Noldé. Volgens onze opzoekingen vond de aanplanting min of meer in het begin van de jaren 2000 plaats. Het was Danièle, onze opvoedster van het toenmalige tuinbouwatelier, die de jonge boom ging halen. Hij werd geplant op een regenachtige dag, met de hulp van drie opvoeders om hem vast te houden en de grond weer op te vullen.

Zoals onze deelneemster Annette opmerkt: "De bewoners wandelen graag om hem heen, verzamelen zich onder zijn gebladerte. Wanneer hij zich in de herfstkleuren kleedt, heeft hij een buitengewone schoonheid. Ik vind dat zijn bladeren tulpvormig zijn en hij verschaft ons prachtige momenten. Er zijn ronde stenen banken en een ronde tafel geïnstalleerd om in zijn nabijheid te genieten van onze mooie zomerse momenten. Op deze plek kunnen we persoonlijke ontmoetingen hebben met onze opvoeders om te praten over onze stemmingen, onze projecten en onze kleine geneugten.....".

Een andere bewoner, Gaëtan: "Ik waardeer het om onder de tulpenboom te gaan met vrienden die hallo komen zeggen. Ik vind het leuk als mijn bezoekers voor mij gitaar spelen! »

Denise wil daar nog aan toevoegen dat ze met het 'foto-atelier' graag tot rust komt, van gedachten wisselt en zelfs foto's maakt van wat er rond de boom gebeurt. Soms valt ze daarna in slaap!

Een andere bewoner van het centrum, Nathalie, maakt gebruik van het kleine platform onder de tulpenboom om pauzes te nemen tijdens het schilderatelier. "Ik ga graag bij de boom ademen, het geeft me ideeën om in het atelier verder te schilderen. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om de natuur te observeren en erdoor geïnspireerd te worden terwijl ik ademhaal. Op sommige vrijdagen, als ik alleen ben met een opvoedster in het spelatelier en het weer is mooi, dan gaan we daar zitten en spelen we een spelletje scrabble op mijn tablet".

Sinds de zomer van 2017 organiseren we "muzikale siësta's" of "dansfeestjes", met de oude draaitafels en vinylplaten verzameld door het radio-atelier van het Dagcentrum, "Comme sur les roulettes!"

Boomactiviteiten

12 SEP - 13u30 - Bomenwandeling 'comme sur des roulettes' begeleid door het Atelier culture van FACERE – vertrekpunt aan de ingang van het natuurgebied Vogelzang (Hof ter Vleestdreef, aan het kruispunt met de Bergensesteenweg, 1070 Anderlecht) Het Atelierteam bereidt een "Super Direct" programma over bomen voor. Uitzending op 22 mei 2019 van 14.00 tot 15.00 uur.

Daarnaast bereidt het team voor u een wandeling voor die vertrekt bij de tulpenboom. Die zal in de zomer van 2019 van start gaan. Wordt vervolgd op de facebookpagina, in de agenda en in de newsletter van Wood Wide Web. Het radio-atelier zal u daar ook een geluidsactiviteit voorstellen!

Activiteiten

U kunt de uitzendingen van het atelier als podcast beluisteren op https://www.mixcloud.com/commesurdesroulettes. Onze uitzending wordt 1 zondag op 2 van 12.00 tot 13.00 uur uitgezonden op 48fm in Luik. We werken mee aan het collectieve radioproject van "SuperDirect!" live op radio Campus Bruxelles en in het openbaar vanuit Point Culture Ulb, 5 à 6 woensdagen per seizoen van 14 tot 15u.http://superdirect.be>>>

Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere
Fotos: Facere