Adres :
Tuinen van de Modelwijk, Dikke-Beuklaan Brussel (Laeken)
Gps-coörd. :
50.8966 , 4.3246
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door CIVA

Identiteit

Latijn :
Salix x sepulcralis
Naam FR :
Saule pleureur
Naam NL :
Treurwilg
Naam EN :
Golden weeping willow
Familie :
Salicaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 25 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
400 cm
Verwachte levensduur :
Kan tot 80 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Mysterieus
Voorkeursbodem :
Houdt vooral van vochtige en voedzame bodems
Voorkeursklimaat :
Gematigd
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise. <https://www.plantentuinmeise.be/nl/home/> Camus, Atlas de la monographie des saules, pl. 22, 1904.

Kenmerken/Karakter van het individu

De Brusselse landschapsarchitectuur van de eerste drie decennia na de Tweede Wereldoorlog wordt sterk beïnvloed door de hoogbouw die in die tijd furore maakt, zoals in de Modelwijk in Brussel. Voortaan wordt het landschap vanuit twee perspectieven bekeken: een traditioneel horizontaal perspectief en een vogelperspectief voor de bewoners van de hogere verdiepingen. Tussen 1945 en 1973 wordt er gezocht naar een coherentie tussen groene en architecturale elementen (CIVA, 2018). De boom speelt een belangrijke rol wat betreft het dieptezicht en het reliëf van het terrein maar verzacht tegelijk dankzij het groene aanzicht de pure, harde lijnen van de gebouwen van de Modelwijk (Bernard & all, 2012).

De sierbomen, waaronder de wilg, zorgen voor een zekere omvang en statigheid in grote groene ruimtes (Le Monde, 2018). De vorm, takken, bloemen en bladeren van de wilg maken de boom erg geliefd om haar decoratieve kwaliteiten en het volume dat hij bijbrengt aan het gebied waar hij is geplant. Daarnaast spelen de bomen ook een actieve rol in de realisatie van de Modelwijk als sociale wijk (Bernard & all, 2012).

De voordelen op sociaal, milieu- en economisch vlak van deze stadsbomen gaan schijnbaar perfect samen met de visie op de Modelwijk. De boom zorgt voor minder agressie en stress bij haar bewoners, zuivert de lucht, het water en de grond, en zorgt bij de stedelingen voor meer sociaal gevoel en een betere gezondheid (La Ferme Ornée de Carrouges, 2014).

Activiteit

CIVA nodigt u in het kader van de tentoonstelling Designed Landscapes uit om het Josaphatpark, zijn geschiedenis en enkele bomen die daar groeien, te ontdekken. https://civa.brussels/nl/expo-events/designed-landscapes-brussels-1775-2020

Meer info

Bernard & all. (2014). La Cité Modèle à Bruxelles, vie(s) d’un grand projet. Bruxelles : Aparté.

CIVA (2018). Exposition Designed Landscapes

La Ferme Ornée de Carrouges. (2014). Histoire de l’art des jardins.

Le Monde. (2018). Les arbres ornementaux.

© PC-Z
© PC-Z
© Coll.CIVA, Brussels
© Coll.CIVA, Brussels
© Coll.CIVA, Brussels