Adres :
Waterloolaan, 31 Brussel
Gps-coörd. :
50.8381 , 4.3567
Wetenschappelijke inventarisatie :
642
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door ISELP
Zich wentelen in het Egmontpark

Identiteit

Latijn :
Liriodendron tulipifera
Naam FR :
Tulipier
Naam NL :
Tulpenboom
Naam EN :
Yellow-poplar
Familie :
Magnoliaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 60 m hoog worden in Amerika, 40 m in België
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
/
Verwachte levensduur :
Kan tussen 400 en 500 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Noord-Amerika, oosten van de VS
Voorkeursbodem :
Fris en vochtig
Voorkeursklimaat :
Gematigd fris (warme zomer)
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise < https://www.plantentuinmeise.be/nl/home/ > Michaux, Histoire des arbres forestiers de l'Amérique septentrionale, vol. 3, 1813

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze boomsoort was erg in de mode in de parken van de 18e eeuw en er bestond een handeltje in de zaden ervan. Alles trekt immers de aandacht bij de tulpenboom: zijn grijze, netvormige schors, zijn bruinrode takken, zijn bladerdek dat in de herfst geel kleurt, zijn bladeren met een unieke, vreemde vorm en vooral de grote gele bloemen in de vorm van een tulp. Hij maakt nu deel uit van een bepaalde 'tuingeschiedenis'.

ACTIVITEITEN

In het kader van de tentoonstelling A FOREST wordt het ISELP peter van de Amerikaanse tulpenboom in het Egmontpark. Deze boom, te midden van de stedelijke ruimte, benadrukt en verrijkt de banden tussen mensen en planten die worden getoond in de zalen en een vervolg krijgen in de stad. Als levend monument is hij een trefpunt op een druk bezochte plaats, een park dat de benedenstad verbindt met de bovenstad. De voorbijganger blijft even stilstaan en ziet misschien meer dan een boom: een rustpunt in de dagelijkse drukte of een metafoor die inspireert tot kracht en stabiliteit in een wereld die ecologisch op zijn kop staat. Voor het ISELP vormt deze tulpenboom de kruising tussen visuele kunst en een acuut bewustzijn van de plantenwereld. Hij is het startpunt van een proces en zal de komende drie maanden het gezelschap krijgen van andere exemplaren die zullen worden toegevoegd door de kunstenaars van de tentoonstelling A Forest. Deze boom wordt een bos. Wordt vervolgd! (van 21 september tot 15 december 2018)

Fotoseries: © Priscille Cazin - Sylvolutions / 32shoot asbl
Fotoseries: © Priscille Cazin - Sylvolutions / 32shoot asbl
Fotoseries: © Priscille Cazin - Sylvolutions / 32shoot asbl