Français | English
Over het project
Map
Login

Zich wentelen in het Egmontpark

Groen en rust binnen een woonblok...

*Navigatietip: elk punt links van een titel komt overeen met een punt op de kaart. Klik op deze punten om gemakkelijker de weg te vinden.

Wie zou vermoeden dat er in het hart van de stad, achter de gevels van de Waterloolaan, een klein openbaar parkje met zo'n serene uitstraling ligt? Dit groene plekje, aan de voet van het gebouw ‘The Hotel’, is gelegen binnen een woonblok, tussen de Grotehertstraat en de Wolstraat. Majestueuze bomen groeien er rustig, onttrokken aan het zicht en aan het verkeer. Een plek waar de sfeer en het licht bijna doen denken aan een klooster. We nodigen u uit in dit landschapspark, ontworpen in Engelse stijl, en te wandelen langs de gebogen paden die grenzen aan mooie grasvlaktes en die een reeks opmerkelijke bomen met elkaar verbinden.

Wil je meer weten over het natuurlijke erfgoed van het Egmontpark

Transit >>> De wandeling begint bij le Passage de Milan, Waterloolaan 31. Kijk tussen de kasseien … Je zal er misschien zeer jonge bomen zien groeien: robinia, Oostenrijkse eik … Een zaadje of een eikel die door een vogel werd afgezet, slaagt er soms in wortel te schieten. Aan het einde van deze tijdloze passage wacht u een immens gebladerte. Loop onder de boog door om de Oostenrijkse eik te ontdekken.

"Boom X"
Oostenrijkse eik (Quercus x turneri)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Verlaat de kleine parkeerplaats. Ga het park binnen via de ingang links van jou (als je de eik voor je hebt). Neem de weg. Ga door een massief van struiken. En ga zodra je kan rechtsaf het gras op. Voor jou, dicht bij de poort van hetEgmontpaleis, staat een koninklijke walnotenboom.

Okkernoot
Okkernoot (Juglans regia)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Loop langs het hek van het Egmontpaleis. Steek het gazon over. Voor jou staat een ginkgo biloba je op te wachten. Je zal hem makkelijk herkennen aan de waaiervormige bladeren.

Japanse notenboom
Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Je staat tegenover de ginkgo. Het hek van het park is aan je rechterkant. De boom links van de ginkgo heeft ook atypische bladeren. Het is een tulpenboom.

De "Bos" Boom
Tulpenboom (Liriodendron tulipifera)
Waterloolaan, 31 - Brussel

Transit >>> Aan de andere kant van de weg staan nog twee andere opmerkelijke bomen. Een Amerikaanse eik rechts en een gewone esdoorn links. Kijk er even naar. In de herfst zal de Amerikaanse eik, met zijn flamboyant rode kleur, zonder twijfel je aandacht trekken - nog voor je deze tekst hebt gelezen :)

Amerikaanse eik
Amerikaanse eik (Quercus rubra)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> De esdoorn staat enkele stappen naar links, aan dezelfde kant van de weg.

Gewone esdoorn
Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Volg de weg en ga richting het centrum van het park. Je passeert langs het standbeeld van Peter Pan en gaat rechtdoor. Je loopt langs een gazon aan je linkerkant. Je passeert onder twee opmerkelijke grote beuken, een gewone plataan en een witte paardenkastanje. Het pad loopt om het gazon heen. En in de bocht naar links kom je ineens oog in oog te staan met een enorme boomstam en enorme wortels. Het is een beuk.

Beuk
Beuk (Fagus sylvatica)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> De beuk is links van je. Een klein pad leidt naar rechts. Het loopt langs een majestueuze Libanese ceder met het hele jaar door een blauwgroen gebladerte. Je kan het bewonderen door aan de voet van de beuk te blijven.

Libanonceder
Libanonceder (Cedrus libani)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Wandel verder op het pad. Iets verder aan de linkerkant, zie je twee taxusbomen die een bankje omlijsten. Je zou het niet zeggen, maar ze zijn meer dan 100 jaar oud...

Gewone Taxus
Gewone Taxus (Taxus baccata)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Als je op de bank aan de voet van de taxusbomen zit, ben je misschien vergeten wat je daar kwam doen. Als je de weg aan je linkerkant verderzet, kom je terug bij het beginpunt van je bomenwandeling. Onderweg loop je langs een muur (aan je rechterkant), dan passeer je achter de Orangerie (aan je linkerkant) en dan passeer je een groot hek aan de voet van The Hotel, het gebouw dat 40 verdiepingen telt. Daar, aan weerszijden van de deur, bevinden zich twee witte moerbeien.

Witte moerbei
Witte moerbei (Morus alba)
Egmontpark - Brussel

Transit >>> Deze wandeling zou kunnen eindigen aan de voet van de moerbeibomen. Of je kan naar de Waterloolaan gaan, zonder overgang. Of, om de rust van het Egmontpark niet te abrupt te verlaten, kan je ook rustig je weg verderzetten en rechtdoor wandelen om opnieuw de Passage de Milan te nemen. Nu de wandeling wat rust heeft gebracht, zal je de Passage waarschijnlijk met een nieuwe blik bekijken.

dev & design : atelier cartographique