Adres :
Egmontpark Brussel
Gps-coörd. :
50.8383 , 4.3567
Wetenschappelijke inventarisatie :
637
Zich wentelen in het Egmontpark

Identiteit

Categorie :
Arbre remarquable
Latijn :
Ginkgo biloba
Naam FR :
Ginkgo biloba
Naam NL :
Japanse notenboom
Naam EN :
Maidenhair tree
Familie :
Ginkgoaceae
Hoogte :
20 m
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 30 m hoog worden
Diameter kruin :
18 m
Omtrek van de stam :
327 cm
Verwachte omtrek :
500 cm
Verwachte levensduur :
Kan meer dan 1000 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Azië, Zuidwest-China
Voorkeursbodem :
Alle types
Voorkeursklimaat :
Eerder warm, gematigd vochtig maar past zich aan aan ons land
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise: Von Siebold, Flora Japonica, pl. 136

Kenmerken/Karakter van het individu

Dit is een mooi Brussels exemplaar: het is de op 5 na grootste van zijn soort in het Brussels Gewest. Wanneer zijn bladeren in de herfst meegevoerd worden door de wind, veranderen ze het gazon in een gouden tapijt. In de herfst lijkt zijn bladerdek een dialoog aan te gaan met dat van de notelaar tegenover hem, aan de andere kant van het grasperk. Twee gele vlekken die elkaar in evenwicht houden en samen vorm geven aan het landschap van het park.
De ginkgo’s hebben de reputatie ongelooflijk resistent te zijn tegen milieuvervuiling, stralingen en virussen – het zijn ware natuurkrachten. Ze zijn getuigen van de evolutie van de planeet. Voor de Chinezen en de Japanners zijn het heilige bomen, symbolen van onsterfelijkheid.
Nochtans vertoont dit exemplaar ondanks zijn jonge leeftijd al tekenen van stress en zwakte. Zonder twijfel is de grond aan zijn voet te sterk aangedrukt. In de zomer vleien heel wat bezoekers zich neer of komen ze picknicken in de schaduw van zijn bladerdek. Als u hem een bezoekje brengt, ga dan niet te dichtbij om ervoor te zorgen dat hem nog een lang leven beschoren is.

Dit fiche is verrijkt met een illustratie uit de Belgische Federale Staatscollectie in permanente bruikleen aan de Meise Botanical Garden. Zie bijlage. Met dank aan de bibliotheek (erfgoedcollectie) voor deze bijdrage.https://www.plantentuinmeise.be/nl/home/

© PC-Z
Foto's: Priscille Cazin - Zerolutions/32shoot asbl
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z