Adres :
Keizerinlaan 54 Brussel
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door De boekhandelaar in het hart

Identiteit

Latijn :
Prunus serrulata 'Kanzan'
Naam FR :
Cerisier du Japon Kanzan
Naam NL :
Japanse sierkers
Naam EN :
Japanese cherrytree
Familie :
Rosaceae
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 10 m hoog worden
Verwachte omtrek :
200 cm
Verwachte levensduur :
Kan tussen 50 en 100 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
China
Voorkeursbodem :
Alle types, maar niet te vochtig, goed gedraineerd
Voorkeursklimaat :
Gematigd

Kenmerken/karakter van deze boom

Deze boom werd opgemerkt door boekhandelaar Muriel Verhaegen, op een steenworp van de Grasmarkt en de Grote Markt. Een buurt waar ze vele uren heeft doorgebracht:

"Er is de tuinman die op de kasseien van de Grote Markt van Brussel elke dag van de zomer, als bij wonder, een wilde en overvloedige tuin installeert. Toen een vrouw hem vroeg of hij snijbloemen verkocht, antwoordde hij: "Ik verkoop alleen levende dingen. Geknield aan zijn voeten, temidden van de meerjarige salie, zei ik op mijn beurt: ook ik verkoop alleen levende dingen. »

Muriel Claude, aan de boeg, CFC-Éditions, 2014.

*Dit is het ware verhaal van een tuinman en een boekhandelaar wiens paden elkaar in de jaren '90 op de Grote Markt kruisen. Uit deze ontmoeting ontstond een boek. Een levendige betrokkenheid, een diepe samenhorigheid: de liefde voor het levende en het verlangen om het in al zijn vormen over te brengen.

*De planten, hun verhalen, hun behoeftes, hun schoonheid..... de boeken, hun kracht, hun magie, hun noodzakelijke aanwezigheid. Schrijven als een organisch, veeleisend en initiërend proces.

*Een "literair salon" op de kasseien, drie stoelen tussen de planten, onder de luifel van het doek, in de hittegolf of de stortvloed, de gesprekspartners volgen elkaar op, vrienden of klanten.

*En het lange gesprek tussen de tuinman en de boekhandelaar gaat verder: waarom niet schrijven, vertellen over die jaren van leven op de Grote Markt, vertellen over een passie voor planten, bloemen, mensen?

*Vertellen zodat u op een dag de markt kunt verlaten en een tuin kunt planten, een echte tuin.

*De tuinman schrijft aan zijn kleinkinderen, hij vertelt zijn innerlijke leven, zijn leven als plantenkweker en bloemenkweker, zoals hij zichzelf graag voorstelt. De boekhandelaar leest, adviseert, begeleidt.

*De woorden zijn juist, ze vertellen het leven van de markt, het leven van de handelaars. Ze getuigen, zij zijn de getuigen.

*Op een herfstdag zitten ze op de zakken aarde die dienen als kussens voor de stoelen in het literaire salon. Het gesprek neemt een ernstige en dan vrolijke wending: de tuinman kondigt aan de boekhandelaar zijn beslissing aan te stoppen, de bloemenmarkt te verlaten en niet terug te keren volgend voorjaar.

Toen heeft ze hem gezegd, al lachend (want ze zijn bondgenoten): "Het is het moment om een boek te maken! Het goede moment! ».

De boekhandelaar en de tuinman in hart en ziel behoren tot de spelers van het bos, discreet maar zeer aanwezig, die ons project onderzoeken en verrijken.

ACTIVITEIT

"Le Jardinier de la Grand-Place" van Jean-Louis Van Malder, uitgegeven door Maison CFC, verschijnt op 20 maart 2019.

Een publiek gesprek tussen de boekhandelaar en de tuinman vindt plaats op woensdag 27 maart om 18.30 uur in de Bibliothèque des Riches-Claires.

Foto: Muriel Claude
idem
idem
idem