Adres :
Spaarstraat 26 Brussel
Gps-coörd. :
50.8557 , 4.3538
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door Bruxelles en transition

Identiteit

Latijn :
Ilex aquifolium
Naam FR :
Houx
Naam NL :
Hulst
Naam EN :
Common holly
Familie :
Aquifoliaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tussen 10 en 25 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
500 cm
Verwachte levensduur :
Bepaalde bomen worden 500 jaar oud
Oorsprong/Afkomst :
Europa, West-Azië
Voorkeursbodem :
Houdt van zeer gevarieerde bodemtypes
Voorkeursklimaat :
Gematigd fris

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze boom werd opgemerkt door de groentetelers van de rue de l'Alhambra. Ze verzorgen hem dagelijks. Hulst is nochtans niet eetbaar... Maar ze zijn er aan gehecht, omdat de boom verbonden is met hun geschiedenis: "Deze hulst werd door de gemeente geplant in 2013 (datum is niet zeker). Deze soort is gekozen omdat ze in de winter haar bladeren niet verliest.

Hij maakte de geboorte van de Alhambra Groentetuin mee in april 2015 en houdt sindsdien onze groenten in de gaten.

Hij herbergt ook een klein insectenhotel en wordt daarom gebruikt als schuilplaats voor vogels en hun voedsel..... De vruchten zijn ook een echte traktatie voor de vogels op de koudste dagen.

Aan zijn voet speelt zich een nooit geziene oorlog af tussen de groentetelers die er allerlei soorten planten willen kweken (stokrozen, Oost-Indische kers....), en sommige individuen die denken dat het een stortplaats is. Het is moeilijk om een winnaar aan te duiden.

In de zomer van 2018 werd de achterliggende gevel volledig gerenoveerd. De steiger en de moestuin hebben een schaduwrijke plek gecreëerd, onttrokken aan het zicht. Ze werd al snel bezet door drugsgebruikers (heroïne, crack). Soms kropen meer dan 15 mensen onder de hulst door om zich in dit gat te haasten.

Vandaag, in de herfst van 2018, lijkt de hulst de rust teruggevonden te hebben, geworden en ziet hij de bladeren van de andere bomen vallen".

De rust zou zich wel eens voorgoed kunnen nestelen in l'Alhambra. Want het hout van de hulst ("hollywood") brengt in principe geluk. De stekels houden boze geesten en vloeken op afstand. Zijn glanzende en duurzame bladeren, zijn helderrode vruchten, symboliseren de continuïteit van het plantenleven: deze boom waakt de hele winter door over het land en over de plantages van Alhambra. Hij waakt ook over de gezondheid van de groentetelers: hij heeft namelijk de reputatie iedere winter-bronchitis te genezen.

Om de plant-, snoei- en oogstactiviteiten te volgen: https://www.facebook.com/1000bxltransition/

Fotos: Priscille Cazin - Sylvolutions.eu
© PC-Z
© PC-Z
Foto: Brussel in transitie