Adres :
Louizalaan 520, esplanade van de Legrand Terminal Brussel en Elsene
Gps-coörd. :
50.8159 , 4.3723
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door Sustainable Art

Identiteit

Latijn :
Aesculus hippocastanum
Naam FR :
Marronnier commun
Naam NL :
Witte paardenkastanje
Naam EN :
Common horse chestnut
Familie :
Aesculus
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan 30-35 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
700 cm
Verwachte levensduur :
Kan tot 300 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Oorspronkelijk uit de Balkan en Klein-Azië, heeft zich rond het midden Van de 16e eeuw verspreid over Heel Europa
Voorkeursbodem :
Houdt van alle bodemtypes, indien mogelijk niet te droog
Voorkeursklimaat :
Gematigd fris, en mediterraan
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise : Hempel, Die Bäume und Sträucher dese Waldes, pl. 47, 1889

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze kastanjeboom, en 12 andere personen uit de uitlijning waartoe hij behoort, werden opgemerkt door Sustainable Art. Deze vereniging plaatst bomen in het hart van zijn leven en werk. Ze gebruikt stedelijke kunst als een sterk en interactief communicatiemiddel om de nieuwsgierigheid van het publiek naar bomen te wekken: om het te wekken, om hen uit te nodigen een stap te zetten in de intieme wereld van de bomen. Haar missie is het versterken van de band tussen mens en boom om deze groene reuzen, degenen die voor hen zorgen, te verzorgen. En dan om te herplanten.

Boomactiviteiten

Stedelijke kunst prestaties en interconnectie met bomen: Om mensen, te verbazen, te doen dromen, om weer in contact te komen met onze prachtige bomen, deze wezens die zo levendig, kwetsbaar, gevoelig, essentieel zijn, die we zo hard odig hebben.

Dit is het verhaal van...

In deze voorstelling zijn de bomen de hoofdrolspelers. Aan hun voeten zijn alle sprekers/intervenanten slechts mensen.

Gedurende een week zal een kunstenaar 12 kastanjebomen in het wit bekleden in de prachtige uitlijning van de Esplanade Louise, terwijl een specialist in stadsbossen verhalen vertelt over de geheime wereld van bomen en je onderdompelt in hun klankwereld. Een universum dat bestaat uit geluiden die zijn verzameld en toevertrouwd door David G. Haskell, auteur van "Luisteren naar de boom en het blad," en "Een jaar in het leven van een bos", schrijver en bioloog, Professor aan de University of Southern Tennessee, Pulitzer Prize finalist.

De kunstenaar en de specialist van het stadsbos worden omringd/ aangemoedigd door enkele vrijwilligers en persoonlijkheden uit de artistieke of wetenschappelijke wereld, boom liefhebbers of stadsbos acteurs, die een moment aan de voet van de kastanjebomen zullen rusten. Ze zullen onverwacht, incognito, langs komen om te praten met de voorbijgangers, het publiek, de scholen.

Een paar nieuwsgierige afspraken, zacht voor de oren en voor de ogen, zijn de hele week gepland. Het programma zal evolueren volgens de steun, de verlangens van degenen die meedoen aan het initiatief om hun gevoelige perceptie en/of kennis van bomen te delen.

Deze ingreep in de straat, onopvallend, traag, zachtaardig, kortstondig, is een klein gebaar dat probeert de aandacht te trekken en een dialoog op gang te brengen. Het begin van een verhaal, zonder papier, dat wordt overgebracht door mond-en klauwzeer: het nodigt het publiek uit om de bomen met al hun zintuigen te ontmoeten, om voor hen te zorgen en om te planten.

Een komma die een game veranderd?
De plaats is niet toevallig gekozen. Veel voorbijgangers kruisen de Esplanade op Avenue Legrand, eindpunt van tram 93, halte van tram 8. Op hun weg, worden ze uitgenodigd om een glimp van de bomen op te vangen, misschien observeren ze op onverwachte en speelse manieren. Het is een kwestie van het (her) ontdekken van hun voordelen en een korte kennismaking met hun intieme wereld.

En er zijn veel bedrijven geworteld in de buurt. Deze poëtische, idealistische (?) actie is bedoeld om fondsen te werven voor de dienst van bomen.

Doelstellingen voor 2020: herbeplanting van stedelijke micro-bossen met kinderen in hun scholen en met bedrijven.

Voor wie? Jong en oud, solo, onder collega's, families of vrienden, scholen, artiesten, wetenschappers, gidsen, journalisten, etc. worden verwacht aan de voeten van kastanjebomen.

DATUM: van 21 tot 28 oktober 2018, van 8u tot 18u.
WAAR: Esplanade Louise, Legrandlaan, eindpunt van de Tram 93.
Meer Info

Foto's: Priscille Cazin - Sylvolutions /32shoot asbl
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
Illustratie: (c) Sophie Stinglhamber, Sustainable art