Adres :
Parmentierpark Sint-Pieters- Woluwe
Gps-coörd. :
50.8298 , 4.4392
Wetenschappelijke inventarisatie :
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door A.R.B.R.E.S

Identiteit

Latijn :
Sequoiadendron giganteum
Naam FR :
Séquoia géant
Naam NL :
Mammoetboom
Naam EN :
Giant sequoia
Familie :
Taxodiaceae
Hoogte :
25 m
Beoogde hoogte :
Deze soort kan in Amerika meer dan 90 m hoog worden, bij ons 50 à 60 m
Diameter kruin :
2 m
Omtrek van de stam :
504 cm
Verwachte omtrek :
1200 cm
Verwachte levensduur :
Kan tot 2000, soms tot 3000 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Sierra Nevada, Californië, VS
Voorkeursbodem :
Diep en koel
Voorkeursklimaat :
Bergachtig en vochtig
Geïllustreerde plantkunde © Wikimedia Commons - The Royal Horticultural Society Diary 2004

Kenmerken/Karakter van het individu

Deze reus groeit net naast het speelplein van het Parmentierpark. Hij beschermt de kinderen en doet mee met hun 'cowboy en indiaan'-avonturen. Vandaar zijn bijnaam "Cherokee", een hommage aan de indianen van zijn land van oorsprong (Sierra Nevada).

Deze mammoetboom, een boom die deel uitmaakt van het levend erfgoed van Brussel, werd opgemerkt door onze vrienden van de Franse vereniging A.R.B.R.E.S. Er worden linken gelegd tussen onze projecten, tussen de bomen van Frankrijk en de bomen van hier. Iedere maand koppelen we een favoriete boom: u kan ze ontdekken door de portretten te "doorbladeren".

"Zowel in de stad, op het platteland als in het bos vormen opmerkelijke bomen een waardevol biocultureel erfgoed dat meer bekendheid en waardering verdient. Elke boom die we kennen is verankerd in het geheugen en in het heden van een plek. Het is een voetafdruk van de geschiedenis, een baken van herkenning in het landschap, een plantkundige of culturele bijzonderheid, een lokale pracht of soms gewoon een oude vriend. Door het gesprek aan te gaan met historici en bomenliefhebbers uit alle landen worden we ons ervan bewust dat de band met de boom universeel is, en dat de verhalen over bomen op elkaar lijken. Het project Wood Wide Web zet de verbanden en gelijkenissen tussen bomen uit verschillende landen in de kijker en herinnert eraan dat ons waardevolle boomerfgoed, net als de vogels en de natuur, niet ophoudt met bestaan aan de landsgrenzen."

https://www.arbres.org/actualite.html https://www.facebook.com/arbres.org/ https://twitter.com/A_ARBRES

De vereniging A.R.B.R.E.S. (afkorting van ‘Arbres Remarquables: Bilan, Recherches, Études, Sauvegarde’ – Opmerkelijke bomen: Bilan, Onderzoek, Studies, Behoud) ontstond in 1994 en heeft zich als doel gesteld om in Frankijk de opmerkelijke bomen die natuurlijk en cultureel erfgoed zijn, te valoriseren. Ze verzekert en promoot sensibiliseringsacties voor het behoud en de opwaardering van die uitzonderlijke bomen (bezoeken, voordrachten, tentoonstellingen, publicaties, films ...), werkt mee aan de inventarisering van dat bomenerfgoed en bevordert in Frankrijk en internationaal het verzamelen en uitwisselen van informatie over opmerkelijke bomen, met name door nationale congressen te organiseren, door deel te nemen aan de wedstrijd voor boom van het jaar en door mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. De vereniging kent het label ‘Opmerkelijke boom van Frankrijk’ toe om de inspanningen van beheerders en eigenaars van opmerkelijke bomen van nationaal belang te erkennen en aan te moedigen.

Deze boom maakt deel uit van de wetenschappelijke inventaris van opmerkelijke bomen van het Brussels Gewest: http://bomen-inventaris.irisnet.be/arbre/Woluwe-Saint-Pierre_Parc_Parmentier/2693/12/

Foto's: Priscille Cazin - Sylvolutions /32shoot asbl
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z