Adres :
Tervurenlaan Oudergem
Gps-coörd. :
50.8223 , 4.4472
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door Allées Avenues

Identiteit

Latijn :
Aesculus hippocastanum
Naam FR :
Marronnier commun
Naam NL :
Witte paardenkastanje
Naam EN :
Common horse chestnut
Familie :
Aesculus
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan 30-35 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
700 cm
Verwachte levensduur :
Kan tot 300 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Oorspronkelijk uit de Balkan en Klein-Azië, heeft zich rond het midden Van de 16e eeuw verspreid over Heel Europa
Voorkeursbodem :
Houdt van alle bodemtypes, indien mogelijk niet te droog
Voorkeursklimaat :
Gematigd fris, en mediterraan
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise : Hempel, Die Bäume und Sträucher dese Waldes, pl. 47, 1889

Kenmerken/Karakter van het individu

De oprijlaan en de lanen achter de boom bekijken als een kolonie van individuen die netjes op een rij staan - dat is het voorstel van de Franse vereniging Allées-Avenues/Allées d'avenir met wie wij banden smeden. De vereniging merkte dit gewelf op, gevormd door twee rijen kastanjebomen aan de Tervurenlaan.
"Ik hou van de lanen, omwille van het ritme dat ze geven aan de stammen, voor de reeks van vensters die ze openen op het landschap , voor hun kathedraalgewelf dat ons geborgenheid geeft. Overdag, maar ook 's nachts, in alle seizoenen, toveren de paden het landschap om tot een spectaculaire, levende architectuur. Zelfs de schaduwen komen er tot leven. Maar als ik van lanen met bomen hou, is dat ook omdat ik weet dat ze geschiedenis en cultuur meedragen. Een geschiedenis die is ontstaan door circulatie en uitwisselingen, van de "Franse tuin" tot de "erelanen" die zijn aangelegd om de doden van de Grote Oorlog te eren, bijvoorbeeld. Een geschiedenis die vandaag nog steeds voortduurt. Vandaag krijgen de lanen een toegevoegde waarde: het zijn biologische gangen, ze vangen stof op, slaan koolstof op.... Ik hou van de lanen".

Allées-Avenues organiseert een internationaal evenement rond dit thema: https://www.allees-avenues.eu/colloque-2018 De deelnemers zullen voorstellen om een laan van hun land te koppelen met onze Brusselse lanen: hieronder zie de eerste koppeling van een lange galerij. hieronder.

Fotoseries: © Priscille Cazin - Sylvolutions / 32shoot asbl
Foto: © AlléesAvenues
Foto: © AlléesAvenues