Français | English
Over het project
Map
Login

Wandeling van boom tot boom - Boondael

Sporen van het platteland van Elsene - Boondaalwijk

Deze wandeling is een uitnodiging om opmerkelijke bomen te leren kennen: overblijvers van het Elsense platteland. Wij onthullen voor jou hun geheimen, hun rol, hun geschiedenis …

Van begraafplaats naar straat, van straat naar park, van park naar privédomein, en van privédomein naar bos. We stellen je een tocht door de stad voor vol verwijzingen naar het plattelandsverleden

Elsene heeft het geluk meer dan 400 opmerkelijke bomen te tellen. Die levende monumenten maken deel uit van het erfgoed van de hoofdstad. Die levende wezens maken onze stad mooier en gezonder.

Op een onopvallende manier gaan deze groene reuzen op in het landschap. We lopen er langs zonder ze te zien terwijl ze nochtans cruciaal zijn voor ons welzijn en onze omgeving.
Goede ontdekking!

Navigatietip

Iedere cirkel links van een titel komt overeen met een punt op de kaart. Klik op die punten om gemakkelijker de weg te vinden. Deze wandeling is een uitnodiging om de opmerkelijke bomen te leren kennen die langs de vijvers van Elsene groeien. Een uitnodiging om hun geheimen, hun rollen, hun geschiedenis … te ontdekken.

In elke stap kun je een boom ontdekken.

Via de groene knop kom je bij de informatie over de boom. Daar wacht je een tekst met verschillende korte stukjes: een anekdote, geheimen, heilzame invloeden, elementen voor herkenning of opvallende kenmerken.

Het staat je vrij om een of meerdere onderdelen te lezen in functie van je voorkeuren en je tijd. Je kunt de rode draad kiezen die aansluit bij je interesse van het moment!

Zo kun je het plezier tijdens de wandeling afwisselen en telkens iets nieuws ontdekken vanuit een ander perspectief. Veel plezier bij de verkenning!

Start van de wandeling >>>

De wandeling begint bij de hoofdingang van de begraafplaats van Elsene. Die bevindt zich op de Boondaalsesteenweg 478. Ze is geopend van maandag tot zondag van 8 tot 16.30 uur.

Een begraafplaats, een vreemde plek om een wandeling te beginnen, maar je zult zien dat het een plek vol leven is! Bestudeer voor je binnengaat de bomen op de grote laan vlak voor je, aan de andere kant van het hek. Het is een rij paardenkastanjes. De eerste boom die we gaan ontmoeten, is de eerste boom links.

Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
- Elsene

Transit >>> +/- 160 m, 2min stappen, 0 min met de fiets (stap naast je fiets)

Wandel naar het einde van de laan als je dat nog niet gedaan hebt. Neem bij de rotonde de vierde afslag. Dat is laan 2. Loop naar de grote boom in de verte voor je. Hij groeit op de hoek van laan 2 en 13, boven drie tombes vlak naast gazon 1A. Het is een els.

Italiaanse hartbladige els
Italiaanse hartbladige els (Alnus cordata)
- Elsene

Transit >>> +/- 400 m, 5 min stappen, 2 min met de fiets

Keer op je stappen terug en verlaat de begraafplaats via de hoofdingang. Neem de Boondaalsesteenweg links. Je ziet al heel snel een grote boom die wat uitsteekt in de bocht van de Boondaalsesteenweg. Ga ernaartoe. Het is een zilverlinde.

(Het betegelde trottoir verandert in een grindweg. Je komt langs twee bomen op je rechterkant. De linde is de volgende boom. Hij bevindt zich ter hoogte van de Egyptenarenstraat, die op de Boondaalsesteenweg uitkomt.)

Zilverlinde
Zilverlinde (Tilia tomentosa)
- Elsene

Transit >>> +/- 750 m, 9 min stappen, 3 min met de fiets

Loop verder de Boondaalsesteenweg af. Steek over bij nummer 482.

Je komt langs een driehoekig plein waar een mooie boom groeit waarvan de takken bijna tot op de grond hangen: een treurwilg.

Blijf langs de Boondaalsesteenweg wandelen. Neem de derde straat rechts: de Guillaume Gilbertlaan. Blijf op het trottoir aan de kant van de oneven nummers.

Steek de eerste rotonde over. Werp een blik op de overkant van de straat als je ter hoogte van nr. 75 komt. Je staat tegenover een veldiep of gladde iep. Het is een van de kampioenen van het Gewest.

Vervolgens kom je bij een tweede rotonde. Je bevindt je nog altijd aan de oneven kant van de Guillaume Gilbertlaan. Steek de rotonde over. Bewonder de Armand Huysmanslaan aan je linkerkant. Langs deze laan staan lindes die de hele wijk in juni-juli lekker doen ruiken.

Wandel tot bij nummer 123 van de Guillaume Gilbertlaan. Aan de andere kant van de laan groeit een boom voor een groot appartementsgebouw (nr. 120). Het is een Spaanse aak of veldesdoorn.

Spaanse aak of Veldesdoorn
Spaanse aak of Veldesdoorn (Acer campestre)
- Elsene

Transit >>> +/- 550 m, 7 min stappen, 2 min met de fiets

Zet je weg verder. Loop voorbij het appartementsgebouw. Je komt al snel bij de Solbossquare (op je rechterkant). Neem links de Waaglaan (op de hoek met de brasserie).

Als je ter hoogte van nummer 46 van de Waaglaan komt, zie je in de verte een boom met een piramidevorm (tussen twee verkeerslichten). Het is een els die je opwacht aan het Marie-Joséplein. Hij groeit vlak boven het oude tramhokje.

Italiaanse hartbladige els
Italiaanse hartbladige els (Alnus cordata)
- Elsene

Transit >>> +/- 550 m, 7 min stappen, 2 min met de fiets

Loop onder de els door en neem de zandweg die schuin over het plein loopt. Neem de Terkamerenboslaan op je linkerkant aan de achterkant van het plein.

Zodra je op deze laan loopt, zie je recht voor je de klokkentoren van de Kapel van Boondaal met op de achtergrond daarvan de kruin van een gigantische boom. Het is ‘de Oude Linde’, een ster van de gemeente en het Gewest! Ga dichterbij, zonder zijn wortels plat te drukken.

Als dat je aanspreekt, staat je hieronder een speciale fiche te wachten. Deze kampioenenboom wordt uitgebreid besproken in een ‘groot portret’, een iets langere tekst dan gewoonlijk die zijn verhaal in detail uit de doeken doet …

"De feniksboom"
Zomerlinde (Tilia platyphyllos)
Kapel van Boondaal - Elsene

Transit vervolg >>>

Zet je weg verder in dezelfde richting. Je komt langs de Tennis Club van het Ter Kamerenbos en vervolgens langs L'auberge de boendael.

Steek de Bosvoordsesteenweg over, ga naar rechts en wandel verder (let op dat je niet het fietspad neemt maar wel het trottoir voor de voetgangers). Bij nr. 26-28-30-32-34 bevindt zich een grote tamme kastanje. Hij staat aan de ingang van de tuin van een privédomein.

Sla hem gade vanaf de straat. De fiche hieronder neemt je mee naar zijn voet en geeft je een kijkje ‘in zijn privé’.

Tamme kastanje
Tamme kastanje (Castanea sativa)
- Elsene

Transit >>> +/- 290 m, 4 min stappen, 1 min met de fiets

Loop verder de Boondaalsesteenweg op.

Steek de Kriekenbomenstraat over. Steek vervolgens de Bosvoordsesteenweg over op het zebrapad tegenover nr. 40 om op de Cours Gordon Bennett te belanden.

Ga naar links op het trottoir aan de overkant. Loop langs het gazon en neem de zandweg die op je rechterkant vertrekt. Hij loopt over het gazon en leidt je naar het midden van het plantsoen, waar drie bomen omhoog reiken naar de hemel. Het zijn drie reuzensequoia’s of mammoetbomen.

De mammoetboom trio
Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)
- Elsene

Transit >>> +/- 110 m, 1 min stappen, 0 min met de fiets (stap naast je fiets)

Loop onder de sequoia’s door en volg de weg die op je rechterkant vertrekt naar het Vrouwtjesbos.

Als je dat bos inloopt, neem je de weg rechts. Loop vervolgens langs de afsluiting op je linkerkant. Iets verderop vind je een dubbele ingang die uitgeeft op een hondenweide.

In het midden daarvan zie je recht voor je een gigantische rode beuk.

Rode beuk
Rode beuk (Fagus sylvatica f. purpurea)
- Elsene

Transit >>> +/- 100 m, 1 min stappen, 0 min met de fiets (stap naast je fiets)

Ga weer door de poort langs waar je binnengekomen bent. Sla rechtsaf en wandel opnieuw langs de afsluiting. Je komt voorbij de weg die uitgeeft op de Cours Gordon Bennett op je linkerkant.

Tegenover je, aan het einde van de weg, reikt een boom hoog de hemel in. Het is een zomereik.

(Aanwijzing: hij bevindt zich aan je rechterkant voor de uitgang van het bos aan de kant van de stadsmoestuin ‘le Verger d’Italie’.)

Zomereik
Zomereik (Quercus robur)
- Elsene

Transit >>> +/- 350 m, 4 min stappen, 1 min met de fiets

Loop onder de eik door om het bos te verlaten door het poortje van ‘le Verger d’Italie’. Volg het weggetje dat door de moestuin zigzagt.

Steek de Italiëlaan over tegenover de residentie La Toscane en neem de Simoneaustraat recht tegenover je. Al heel snel zie je op je linkerkant een boom met een witte schors. Het is een berk. Loop hem voorbij. Waar de straat naar rechts draait, ga je in de bocht van de straat af en neem je de weg die rechtdoor loopt.

Je loopt langs een bos op je linkerkant. De weg komt uit op de Derbylaan. Sla rechtsaf. Loop de straat af tot bij nr. 12. Daar, ietwat op de achtergrond, bevindt zich een verbluffende oosterse plataan!

De Gaia-boom
Oosterse plataan (Platanus orientalis)
- Elsene

Je bent aan het einde van je wandeling van boom tot boom beland.

Welke was jouw favoriet? Wat heeft je aangenaam verrast? Welke krachten en geheimen hebben je verbaasd?

Als deze wandeling je bevallen heeft, nodigen we je uit voor een geleid bezoek op het terrein.

Dan kunnen we je andere geheimen uit de doeken doen, je tips en tricks geven om bomen in een oogopslag te herkennen en onze passie met je delen. De wandelingen worden aangekondigd op de website van de gemeente. Als je je wenst in te schrijven

Dit project is gecreëerd en gerealiseerd door Wood Wide Web

  • Concept - Teksten - Foto’s - Priscille Cazin van Sylvolutions
  • Grafische vormgeving - Sophie Boiron en Pierre Huyghebaert, Speculoos en Atelier Cartographique

Bedankt aan:

  • Florian Genot, projectverantwoordelijke Toerisme, voor zijn actieve medewerking bij de realisatie van dit project,
  • Christophe Laurent, hoofd van de Dienst Groene ruimten en Beplantingen, voor de informatie op het terrein,
  • Bruno Campanella van de Inventaris van het natuurlijk erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor zijn wetenschappelijke toelichtingen

Een initiatief van Christos Doulkeridis, burgemeester, van Audrey Lhoest, schepen van Leefmilieu, Groene ruimten en Beplantingen, Toerisme, en van het college van burgemeester en schepenen van Elsene.

EINDE VAN DE WANDELING

Vond je deze wandeling leuk? Er bestaan 2 andere wandelingen rond opmerkelijke bomen van Elsene en in de Gewest

dev & design : atelier cartographique