Identiteit
Kenmerken/Karakter van het individu
Anekdote over de linde
Heel oude lindes zijn in Duitsland heilige bomen. Men verzamelde onder de lindes om recht te spreken. Ze zijn heel aanwezig in de collectieve verbeelding van het Duitse volk en ze zijn er populairder dan eiken bij ons.
De linde staat centraal in het Nibelungenlied, een epos dat soms beschouwd wordt als de legende die aan de basis ligt van Duitsland. De held in de legende, Siegfried, wordt geboren en sterft onder een linde. Hij gaat de strijd aan met de verschrikkelijke draak Fafnir en slaagt erin hem te doden, waarna hij baadt in het bloed van de draak. Dat bad maakt hem bijna onoverwinnelijk maar door een lindeblad wordt een deel van Siegfrieds lichaam niet doordrenkt van het drakenbloed. Het blad laat een spoor achter tussen zijn schouderbladen. Het is de zwakke plek van de held. Hij zal in de rug gedood worden terwijl hij zich vooroverbuigt om water te drinken uit een bron … aan de voet van een linde.
Bijna 1000 steden of dorpen in het hele land dragen zijn naam. Een van de meest mythische promenades van Berlijn is de beroemde laan ‘Unter den Linden’, of ‘Onder de lindes’. Met haar vier rijen lindes staat Unter den Linden bekend als een romantische laan met een lekkere geur (in de maand juni). Zouden die lindes bewoond zijn door Freya, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid?
Geheimen van de linde
De linde is de koning van de honing. Het is een boom die heel veel honing oplevert. In realiteit produceert de boom nectar waarop de bijen verzot zijn. Die nectar is een zeer zoete stroop met een unieke smaak. Hij trekt bijen aan die van die specifieke smaak houden en die honing produceren enkel (of bijna alleen) op basis van de nectar van lindebloesems.
Doordat bepaalde bijen bijna uitsluitend aangetrokken worden door de linde, levert dat een zeer geurige, licht fruitige honing op. Bepaalde specialisten zeggen dat er soms ook noten van hout of menthol in zitten.
Robinia (valse acacia), tamme kastanje, paardenkastanje, esdoorn ... elke boom die honing oplevert, onderscheidt zich van de anderen door een nectar aan te maken die uniek is in zijn soort. Zo slaagt men erin om een hele waaier aan verschillende soorten honing in uiteenlopende kleuren, texturen en smaken te produceren.
Heilzame invloeden van de zilverlinde
De zilverlinde is een zeer mooie boom. Hij wordt in de stad geplant om parken, bepaalde rotondes en pleinen op te fleuren of om mooie, schitterende lanen aan te leggen.
Het is ook een kampioen als het gaat om het opvangen van stedelijke vervuiling. Zijn lichtbehaarde bladeren zijn bijzonder doeltreffend om de fijne deeltjes vast te houden die uitgestoten worden door onze transportmiddelen, onze verwarmingsketels en onze industrie. Zo belanden die alvast niet in onze longen! Bovendien zuivert hij de lucht die we inademen niet alleen maar doet hij ze in de lente ook lekker ruiken! Hij kan een hele wijk heerlijk doen geuren.
Tot slot regelt zijn immense bladerdek het klimaat rond hem. In de zomer maakt hij de lucht frisser en vochtiger. In de winter houdt hij de wind tegen.
De zilverlinde herkennen
Bladeren
Groot (5 tot 10 cm) - In de vorm van een hart (cordata) - Getande rand - Vallen van de boom (bladverliezend)
Bladerdek
Kleur lente: donkergroen bovenaan, zilverwit dons onderaan - Kleur herfst: diepgeel - Afwezig in de winter
Vruchten
Bolletjes met 4-5 zijden (dopvruchten) - Gevleugeld
Bloemen
Zeer veel (juni-juli) - Roomwit tot zachtgeel - Zeer geurig
Bijzondere kenmerken van deze boom
Deze linde heeft een historische waarde. Hij is een van de getuigen van de zeer snelle transformatie van de laatste stukken platteland van Elsene in een woonwijk. Hij is ook een herkenningspunt in het landschap.
Het lijkt erop dat hij in de jaren 30 geplant is want hij is al goed zichtbaar op luchtfoto’s uit de jaren 40 (zie fotogalerij – Bruciel). Hij maakt dan deel uit van een bosje tussen de begraafplaats van Elsene en de Boondaalsesteenweg. Indertijd strekte zich aan de andere kant van de steenweg het platteland uit.
In 1944 keek hij toe bij de aanleg van de Egyptenarenstraat door de velden, en vervolgens bij de vervanging van de landbouwgronden door gebouwen langs de hele Boondaalsesteenweg. In de jaren 70 wordt onder zijn kruin een weg aangelegd en het verkeer op de steenweg neemt toe. Hij ziet langs de ene kant een paar wandelaars voorbij komen, langs de andere kant duizenden auto’s.
Zijn takken hebben meer licht en ruimte gekregen om zich over de steenweg heen te ontwikkelen. Tegenwoordig zoeft er om de 10 minuten een bus langs de bladeren van een van zijn grote takken waardoor hij een bizarre vorm heeft.
Hij groeit onverstoorbaar te midden van de chaos van het verkeer dat langs hem heen raast. Hij is niet bang voor luchtvervuiling. Integendeel, hij is in staat om het fijnstof van het verkeer op te vangen en om de geur van de uitlaten te verhullen als hij in de lente bloeit en de steenweg heerlijk doet ruiken.
In de herfst hult deze grote loofboom zich in een warme, diepgele kleur, een najaarsoutfit die hij lang blijft dragen. De impact van zijn kleur en het effect van het licht gaan meestal niet onopgemerkt voorbij. Hij drukt zijn stempel op de bocht. Hij vrolijkt zonder twijfel het traject op van de automobilisten die vastzitten in de files. Merken ze hem op?
(Teksten en foto's van Priscille Cazin - Sylvolutions)
Dit portret is:
- Verrijkt met een illustratie uit de Belgische Federale Staatscollectie in permanente bruikleen aan de Meise Botanical Garden. Zie bijlage. Met dank aan de bibliotheek (erfgoedcollectie) voor deze bijdrage.
- Een initiatief van Christos Doulkeridis, burgemeester, Audrey Lhoest, schepen van Leefmilieu, Groene ruimten en Beplantingen, Toerisme, college van burgemeester en schepenen van Elsene.