Français | English
Over het project
Map
Login

Kruidtuin-wandeling

Kuieren in een levend museum

Een oase, een groen toevluchtsoord 'down-town'. We nodigen je uit om boom per boom een van de rijkste en meest dense plantencollecties van de hoofdstad te ontdekken.

Intro

Deze wandeling begint aan de ingang van het park aan de Koningsstraat 236. Die bevindt zich op enkele meters van de uitgang van de metro en de tramhalte 'Kruidtuin'.

Loop langs het hek van de tuin. Daal af langs de helling. Ze leidt naar een eerste terras dat over het park uitkijkt. Je hebt hier een uniek uitzicht over de volledige plantencollectie (meer dan 700 soorten), haar lijnen en kleuraccenten. Neem de tijd om dit subtiele palet te aanschouwen. Het is elk seizoen weer anders. De compositie is het werk van gepassioneerde tuiniers die de tuin sinds de jaren 1990 zijn blijven restaureren. Zij hebben de tuin weer de status van een grote botanische tuin gegeven.

Voor meer informatie over het patrimonium van deze plek: NL - http://bomen-inventaris.irisnet.be/sites.php?id=88

>>>Transit: Achter je word je verwelkomd door een laan van magnolia’s, die het hele jaar groen is. Ze leidt je naar de Orangerie, een magnifieke oude serre, een van de meest prestigieuze gebouwen van Brussel uit de 18de eeuw.

Magnolia grandiflora "glissonière"
Magnolia grandiflora "glissonière" (Magnolia grandiflora 'Galissonière')
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

*Transit >>> Begeef je naar de Orangerie. Loop langs het dakraam tot de rotonde. Volg de trappen naar beneden tot de tussenverdieping. Rechts, aan het einde van dat plateau bevindt zich een immense boom waarvan de takken zich horizontaal uitstrekken en blauwig (grijsgroen) schijnen. Het is een van de bomen die het landschap van het park bepalen: een libanonceder.

Libanonceder
Libanonceder (Cedrus libani)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

Volg de helling aan je linkerzijde naar beneden. Stap het bomenperk links binnen via de dichtstbijzijnde hoek. Het perk bestaat uit 3 vierkante blokken die zelf in 4 driehoekige delen zijn verdeeld. Doorkruis de blokken al zigzaggend. Merk de diversiteit van de bomen op: hun schors, hun bladeren, hun kleuren, hun textuur. Onder hen bevindt zich een Acer japonicum ...

Japanse Esdoorn
Japanse Esdoorn (Acer palmatum)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>>Transit: ... en vervolgens, iets verderop, wacht een witte moerbei met een heel bijzondere geschiedenis je op.

Witte moerbei
Witte moerbei (Morus alba)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

*>>>Transit: Achteraan het perk, zie je aan je rechterkant een olijfboom in het midden van een berm van zand.

Olijf
Olijf (Olea europea)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

*>>> Transit: Draai je rug naar de Orangerie. De olijfboom bevindt zich aan je rechterzijde. Loop onder een klein portaal van planten door. Je treedt nu binnen in een vierkante ruimte met een fontein in het midden. Steek deze ruimte over. Je gaat nu onder een tweede portaaltje van groen door. Daar bevind je je tegenover de kleine ring. Sla rechts af. Je loopt over de Sint-Lazaruslaan.

Vroeger was het park één groot, prestigieus geheel. Dat heeft echter niet belet dat men het in 1935 in twee splitste met de werf voor de Noord-Zuidverbinding, en dat men het geleidelijk amputeerde om steeds meer plaats te maken voor het verkeer.

Werp een blik naar rechts, zeker in de herfst. Je zal een glinsterend gele veldesdoorn opmerken dicht bij het hek van het hoge deel van het park.*

Spaanse aak of Veldesdoorn
Spaanse aak of Veldesdoorn (Acer campestre)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>>Transit: In de verte troont een immense plataan, een bos op zich, voor het oude gebouw van IBM, gebouwd in 1978.

Gewone plataan
Gewone plataan (Platanus x hispanica)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>> Transit: Vervolgens wandel je boven het lage deel van het park. Je ziet een hek, een weg en een strook gazon. Dan zie je een perk dat in de herfst heel kleurrijk is.

Gewone of wilde lijsterbes
Gewone of wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>> Transit: Dit perk zet twee toekomstige pijlers van het park in de kijker: een Perzische eik en een boomhazelaar die een beetje verder op je wachten.

Perzische eik
Perzische eik (Quercus macranthera)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>>Transit: Net links van de eik staat een boomhazelaar.

Boomhazelaar
Boomhazelaar (Corylus colurna)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>> Transit: Zet je weg verder over het bruggetje. Achteraan, net achter een hekje van houten staken, staat een Chinese sequoia, een emblematisch exemplaar van het park. Zijn soort stamt uit de tijd van de dinosaurussen. Je herkent hem aan zijn grillige stam in een mooie bruinrode kleur.

"Een verzamelexemplaar"
Chinese Sequoia (Metasequoia glyptostroboides)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>>Transit: Ga links naar beneden. Net naast het beeld dat aan de dood herinnert (Le lierre et l’amitié) staat een andere, atypische eik.

Gezaagbladige eik
Gezaagbladige eik (Quercus acutissima)
Kruidtuin - Sint-Joost- ten-Node

>>> Transit: Ga opnieuw naar boven naar de weg, waar een immense plataan als rondpunt dienstdoet. Begeef je naar het laagste deel van het park. Je kruist een pad dat een grasveld doorsnijdt en naar beneden naar de vijver aan de linkerkant leidt. Loop rechtdoor verder. Je wandelt net langs een Japanse notenboom. Hij groeit boven het grasveld aan je linkerzijde.

Japanse notenboom
Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
Kruidtuin - Sint-Joost-ten-Node

>>>Transit: Tenslotte volg je de weg verder. Aan je rechterzijde zal je een immense boom opmerken, de hoogste van heel het park. Zijn uiterst donkergrijze schors met diepe groeven zou je aandacht moeten trekken.

Zwarte walnoot
Zwarte walnoot (Juglans nigra)
Kruidtuin - Sint-Joost-ten-Node

>>> Transit: Je wandeling loopt stilaan ten einde: de uitgang van het park bevindt zich beneden aan de helling. Wil je graag nog wat verder wandelen, dan kan je de toer van de vijver doen. Wil je de ongelofelijke biodiversiteit van dit park verder verkennen, dan kan je de kaart van Wood Wide Web gebruiken.
Geniet van je ontdekkingstocht ...

dev & design : atelier cartographique