Identiteit
Diensten geleverd door deze boom
Kenmerken/Karakter van het individu
Anekdote over de ginkgo
De bekendste naam van de ginkgo is ‘de boom van de 40 munten’ – of soms zelfs ‘de boom van de duizend munten – naar aanleiding van de torenhoge prijs die in de 18e eeuw betaald zou zijn voor zijn gouden vruchten en bladeren! De noten in die vruchten bezorgden hem zijn bijnaam 'Japanse notenboom'. Omdat zijn bladerdek in de herfst goudgeel kleurt, wordt hij ook ‘Venushaar’ (naar de godin van de liefde en de schoonheid) of ‘Zonneboom’ genoemd.
Een grappigere versie is ‘de eendenpootboom’. Die uitdrukking verwijst naar de vorm van zijn bladeren.
En serieuzer: de wetenschappelijke naam ‘gingko’ die hij meekreeg, komt van ‘gin kyo’ in het Chinees. Dat betekent zoveel als ‘de boom met de zilveren abrikozen'.
Geheimen van de ginkgo
De ginkgo biloba bestond al ten tijde van de dinosaurussen! De biloba is de enige overlever van een familie van zeer uiteenlopende bomen die 250 miljoen jaar geleden al groeiden. Dit sterke staaltje van de natuur staat in Azië, zijn continent van oorsprong, symbool voor een lange levensduur.
De eerste boom die opnieuw begon te groeien op het puin van de atoombomaanval in Hiroshima was een ginkgo biloba!
De heilzame invloeden van de ginkgo
Ginkgo’s worden van nabij bestudeerd in medisch onderzoek. Hun bladeren en vruchten bevatten namelijk stoffen die zeer doeltreffend zijn bij tal van verouderingsaandoeningen.
Het zijn ook waardevolle bondgenoten voor het lokale klimaat. De ginkgo biloba is immers zeer goed bestand tegen vervuiling, ziektes en hitte. Het is een boom van hoop voor de toekomst van onze steden. Ginkgo’s houden zeer goed vervuilende stoffen vast, en dan met name CO2, het fameuze broeikasgas. Met hun grote bladerdek, dat heel wat schaduw, frisse lucht en vochtigheid biedt, verzachten ze de atmosfeer. Er is voor hen een cruciale rol weggelegd in de strijd tegen de oververhitting van onze steden.
De ginkgo herkennen
Bladeren
Enkelvoudig - Waaiervorm - Vaak twee lobben (biloba) - Vallen van de boom (bladverliezend)
Bladerdek
Kleur lente/zomer: felgroen - Kleur herfst: felgeel - Afwezig in de winter
Schors
Licht grijsbruin - Ruw - Diepe groeven (geribbeld)
Bijzondere kenmerken van de ginkgo
Naast de twee lindes die rond hem staan, lijkt deze boom jong en heel erg klein maar de dikte van zijn stam wijst erop dat hij ouder is dan hij eruit ziet.
Vergeleken met de andere ginkgo’s van zijn soort lijkt hij wel een bonsai. En hij heeft een treurvorm: zijn takken hangen af tot op de grond en vormen van de lente tot de herfst een mooi bladergordijn. Doorgaans vind je dit soort curiosa in de collectie van een botanische tuin of een arboretum. Niet in de stad. Het zijn zijn bizarre vorm en zeldzaamheid die hem opmerkelijk maken.
(Texts and Photos by Priscille Cazin https://www.sylvolutions.eu)
Dit portret is:
- Verrijkt met een illustratie uit de Belgische Federale Staatscollectie in permanente bruikleen aan de Meise Botanical Garden. Zie bijlage. Met dank aan de bibliotheek (erfgoedcollectie) voor deze bijdrage.
- Een initiatief van Christos Doulkeridis, burgemeester, Audrey Lhoest, schepen van Leefmilieu, Groene ruimten en Beplantingen, Toerisme, college van burgemeester en schepenen van Elsene.