Adres :
Woluwepark Sint-Pieters- Woluwe
Gps-coörd. :
50.8338 , 4.4234
Wetenschappelijke inventarisatie :
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door Geografisch Arboretum van Tervuren

Identiteit

Latijn :
Sequoiadendron giganteum
Naam FR :
Séquoia géant
Naam NL :
Mammoetboom
Naam EN :
Giant sequoia
Familie :
Taxodiaceae
Hoogte :
15 m
Beoogde hoogte :
Deze soort kan in Amerika meer dan 90 m hoog worden, bij ons 50 à 60 m
Diameter kruin :
12 m
Omtrek van de stam :
446 cm
Verwachte omtrek :
1200 cm
Verwachte levensduur :
Kan tot 2000, soms tot 3000 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Sierra Nevada, Californië, VS
Voorkeursbodem :
Diep en koel
Voorkeursklimaat :
Bergachtig en vochtig
Geïllustreerde plantkunde © Wikimedia Commons - The Royal Horticultural Society Diary 2004

Kenmerken/Karakter van het individu

TWINNING

Deze mammoetboom (sequoiadenron giganteum) is gekozen door het Arboretum van Tervuren. Daar vind je in arboretumgroep 7 tientallen broers en broertjes in twee generaties, naast andere boomsoorten uit de Sierra Nevada. Ga gerust van de ene naar de andere met tram 44, die u rechtstreeks van het Woluwepark naar Tervuren brengt:

"Ook de dikste van deze bomen in Tervuren, met 625 cm omtrek op borsthoogte, is nog maar een baby. Want de bergmammoetboom geldt wel niet als de hoogste, maar zeker als de meest volumineuze ter wereld. Dat leidde tot de attractie van boomstammen waarin een tunnel werd uitgezaagd om er met de auto doorheen te rijden. Intussen zijn die ‘tunnelbomen’ bijna allemaal afgestorven. Eén van de laatste exemplaren, de pioneer cabin tree sequoia, waaide in 2017 om in het Calaveras Big Trees State Park.

Dergelijke attracties voedden de verbeelding die de Mammoetbomen hun legendarische status hebben bezorgd. En uiteindelijk hun bescherming. En dat was nodig, want erg veel bomen zijn er niet: het verspreidingsgebied van de Sequoiadendron is erg beperkt. De bostypes met de Mammoetbomen zijn vrijwel alleen nog in de Nationale Parken te vinden.

Geografisch Arboretum Tervuren : Een wereldreis rond bomen

Een voor velen verborgen parel in de schoot van het Zoniënwoud. Meer dan zeshonderd soorten en 30.000 collectiebomen en -struiken nodigen u uit op een reis door de bossen van de gematigde klimaatzone op het noordelijk halfrond. Het Geografisch Arboretum van Tervuren is uniek in de wereld. Vanaf 1902 werden bijna 120 hectare bomen aangeplant, afkomstig uit bijna 80 bosgebieden over de hele wereld.

Per geografische streek werden bomen en struiken geselecteerd zodat een typisch boslandschap uit die bepaalde regio werd gecreëerd. De groene brede weiden tussen de bospartijen laten de monumentaliteit van de bomen volop tot hun recht komen. Een levend patrimonium, steeds veranderlijk en in beweging. De (ecologische) relaties tussen al dat bomenleven zijn ongekend complex.

Charles Bommer, vermaard botanicus, was de grondlegger van dit project en wou als wetenschapper een unieke referentiecollectie aanleggen waarmee ook de studie van bomen en bossen bevorderd kon worden. Tegelijk was hij geïnteresseerd in de ecologische relaties, de groeikracht en de verlevingskansen van die ‘exotische’ boomsoorten in ons land."

ACTIVITEITEN

Het boek Geografisch "Arboretum van Tervuren: Een wereldreis rond de bomen" verschijnt binnenkort. Het maakt u wegwijs tussen de 600 soorten en de 30.000 bomen en struiken van de collectie in deze parel die midden in het Zoniënwoud verborgen ligt.

"De auteurs en arboretumbeheerders Patrick Huvenne, Kevin Knevels en Wilfried Emmerechts delen in het boek Geografisch Arboretum van Tervuren hun kennis én passie: ze leiden ons binnen in de rijke variatie aan bossen in Amerika, Europa en Azië, in het gespecialiseerde beheer van zo’n levende collectie en in uitdagingen van duurzaam bosbeheer onder invloed van de klimaatverandering. De vele kaarten, grafieken en historische documenten ondersteunen hun verhaal.Jan Decreton staat garant voor de prachtige foto’s."

Om dit drietalige boek vooruit te bestellen voor € 35 in plaats van € 40 (tot 15 april) kunt u terecht op: info@arboretum-tervuren.be

Sequoiadendron giganteum, Woluwepark - Foto: Priscille Cazin - Zerolutions / 32shoot asbl
Twinning: Sequoiadendron sempervirens - Photo: © Arboretum Tervuren