Adres :
Warande Park Brussel
Gps-coörd. :
50.8460 , 4.3641
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door CIVA

Identiteit

Latijn :
Platanus x hispanica
Naam FR :
Platane à feuille d’érable
Naam NL :
Gewone plataan
Naam EN :
London plane
Familie :
Platanaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan tot 40 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
800 cm
Verwachte levensduur :
Kan tussen 300 en 500 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Kruising gemaakt in Spanje of in het zuiden Van Frankrijk rond 1650
Voorkeursbodem :
Licht, fris, vruchtbaar
Voorkeursklimaat :
Gematigd warm, maar ook gematigd fris
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=652079

Kenmerken/Karakter van het individu

Een park, een boom (1/3)

Dit exemplaar is een onderdeel van een grote groep platanen, geplant in een cirkelboog, rond de fontein van het Warandepark. Deze immense groene kolommen drukken hun stempel op de ruimte en gaan in dialoog met de waterpartij. Het was deze boom – en het geheel waar hij onderdeel van uitmaakt – die CIVA opviel. Je vindt ‘m ook terug in de tentoonstelling Designed Landscapes:

- "Aan het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw, in de periode van de Haussmanniaanse ingrepen die de stad vrijer en lichter maakten, werd de boom beschouwd als een noodzakelijk element voor een ‘goede stedelijke hygiëne’ (Sirven, 2016). We gebruiken hem om de lucht te zuiveren, licht door te laten en de omgeving en geesten tot rust te laten komen. In dezelfde periode worden in de tuinbouw verschillende boomsoorten geïntroduceerd, waaronder de plataan die erg goed gedijt in een stadsomgeving (Sirven, 2016)

Wanneer de boom wordt gebruikt in een klassieke tuin kan je er mee aan de slag om perspectief, optische effecten en een perfecte symmetrie te creëren. Zo wordt hij als het ware gedresseerd en gesublimeerd met als doel een harmonisch groen schouwspel te doen ontluiken in elk seizoen (Desfemmes, 2013). Da’s ook het geval in het Warandepark. Rond de parkfontein zijn de platanen in een perfecte cirkelboog geplaatst en gaan ze in dialoog met de andere landschapselementen. Ze versterken de gebogen vorm van de fontein, accentueren de tentoongestelde standbeelden en worden weerspiegeld in het water voor het kijkplezier van de bezoeker… De simpele en symmetrische geometrie van het park steunt dus op de uitlijning van de vrijstaande en opgebonden bomen maar ook op de langwerpige groene tapijten centraal op de paden (CIVA, 2018)

Het nieuwe concept van het openbaar park uit de 18de eeuw, waar het Warandepark een getuige van is, strookt perfect met de ideeën van de Verlichting: ‘publieke functies verbinden met zachte vormen van regeren, hygiëne, natuur en gezelligheid’ (CIVA, 2018)."

Die idealen lijken wel geïnspireerd door de bomen: ze zijn nuttig, zacht (voor het oog en de ziel), hygiënisch (het zijn indrukwekkende zuiveraars van lucht, water en soms zelfs van de bodem) en gezellig. Francis Hallé brengt die en nog andere kwaliteiten onder de aandacht: ‘… ze zijn levend, mooi, … discreet, robuust, stil, autonoom, rustgevend, makkelijk tevreden te stellen en compleet geweldloos’.

Activiteit

CIVA nodigt je uit om het Warandepark, haar geschiedenis en enkele van haar bomen te ontdekken in de tentoonstelling Designed Landscapes.

Sources

B. Sirven. (2016). Le génie de l’arbre. France : Actes Sud - C. Desfemmes (2013). Le jardin à la française. Repéré à : https://www.gerbeaud.com/ - Designed Landscapes (2018). (Exposition : CIVA, 16 novembre 2018 – 31 mars 2019). Bruxelles. - Francis Hallé, (2011) Du bon usage des arbres, Domaine du possible: Actes Sud.

Warandepark. Zicht op het gebouw van de Staten van Brabant. Oude postkaart. © Coll. CIVA Brussels
Foto's: Priscille Cazin - Sylvolutions /32shoot asbl
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z