Adres :
Zoniënwoud, Triage du Rouge-Cloître Oudergem
Gps-coörd. :
50.8149 , 4.4476
Partner :
Deze boom is toegevoegd aan de Wood Wide Web atlas door

Identiteit

Latijn :
Quercus robur
Naam FR :
Chêne pédonculé
Naam NL :
Zomereik
Naam EN :
English/Pedunculate oak
Familie :
Fagaceae
Hoogte :
-
Beoogde hoogte :
Deze soort kan 30-35 m hoog worden
Diameter kruin :
-
Omtrek van de stam :
-
Verwachte omtrek :
1000 cm
Verwachte levensduur :
Kan tussen 1000 en 2000 jaar oud worden
Oorsprong/Afkomst :
Van midden-Spanje tot het zuiden Van Scandinavië en Van Ierland tot Rusland
Voorkeursbodem :
Luchtig, los, fris, vruchtbaar, diep, goed gedraineerd
Voorkeursklimaat :
Gematigd, fris, kan niet goed tegen vorst
Collectie van de Belgische Staat, permanente bruikleen aan de Plantentuin Meise: Chaumeton, Flore médicale, pl. 114, 1829

Kenmerken/Karakter van het individu

Association Protecrice des Arbres en Forêt de Soignes heeft gekozen voor een historische eik, de "Cosyn Oak". De vereniging werd in 1999 opgericht op initiatief van enkele wandelaars met een passie voor de schoonheid en de mysteries van het Zoniënwoud, onder leiding van professor Jean van der Stricht. Ze besloten hun vrije tijd samen te besteden aan het ontdekken van dit wereldberoemde geclassificeerde bos en zijn problemen in de hoop het te helpen overleven. Het behoud van het beukenbos van de kathedraal en het emblematische landschap vormen de kern van de actie van APAFS. De kleine groep bosliefhebbers heeft een hele reeks bomen gespot, soms majestueus (eiken, beuken, enz.), die soms een typisch landschapsensemble vormen: ze beschermen de bomen en opmerkelijke sites. Ze zijn op zoek naar nieuwsgierige bomen: charmes, zwaarden, loepen, loepen, wendingen, enz........ Ze roepen op tot het respect en de regeneratie van eeuwenoude stakingen, zoals de Lotharingse staking, de Doorbraakstakingen, de Augustijnen, de verdronken kinderen, de graaf van Kerm..... APAFS en Wood Wide Web smeden links als onderdeel van het Care Forest Platform.

Activiteiten

Samen hebben we meegewerkt aan een eerste wandelworkshop in het Zoniënwoud (ocotbre 2018). Het idee was om het publiek mee te nemen op een tournee gemaakt door APAFS om opmerkelijke bomen, echte levende monumenten, te ontdekken langs een circuit gemaakt door APAFS: om hen voor te stellen om hun favoriete coup/s op de Wood Wide Web atlas in kaart te brengen. In de komende maanden volgen nog meer wandelingen.

Fotos: Priscille Cazin (Zerolutions/32shoot asbl)
© PC-Z
© PC-Z
© PC-Z